Midden-Oosten

Turkse huurlingen brengen regio in gevaar met aanvallen op kritieke dam

De Tishreen-dam in Rojava (Noord-Syrië), een cruciale infrastructuur voor water- en elektriciteitsvoorziening, is buiten werking gesteld door aanhoudende aanvallen van door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger (SNA)-milities. Ali Demir, hoofd van de dam, waarschuwde dinsdag voor een naderende ramp als gevolg van de escalatie.

Aanvallen op Tishreen-dam

“De afgelopen twee dagen hebben huurlingen, verbonden aan Turkije, de dam aangevallen met verkenningsdrones en mortieren. Dit heeft geleid tot een volledige stroomuitval,” zei Demir in een verklaring. Hij benadrukte dat de situatie kritiek is en dat het stilvallen van de dam kan leiden tot overstromingen. “Een ramp is mogelijk als het waterpeil verder stijgt,” voegde hij eraan toe.

Demir legde uit dat generatoren momenteel worden ingezet om essentiële waterpompen draaiende te houden, maar dat deze oplossing tijdelijk en niet duurzaam is. De schade aan de dam, veroorzaakt door beschietingen op zowel de structuur als de elektriciteitsinfrastructuur, bedreigt de stabiliteit van de regio.

Regionale escalatie

De aanvallen maken deel uit van een breder offensief door het SNA, dat wordt gesteund door Turkije. Eerder deze week namen SNA-strijders de stad Manbij in, een gebied dat in 2016 door Koerdische strijders was bevrijd van de Islamitische Staat (ISIS). Vorige maand veroverden ze de regio Shahba, waardoor naar schatting 120.000 mensen werden ontheemd.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de overkoepelende Koerdische militaire macht in de regio, verklaarden dat ze aanvallen op de strategische Qere Qozaq-brug nabij Kobani hebben afgeslagen. Meer dan honderd SNA-strijders zouden zijn geneutraliseerd, aldus de SDF.

Internationale Implicaties

Het verlies van de Tishreen-dam heeft niet alleen directe gevolgen voor de stroom- en watervoorziening in Rojava, maar verhoogt ook het risico op overstromingen in dichtbevolkte gebieden langs de Eufraat. De Koerdische autoriteiten hebben internationale hulp gevraagd om een verdere escalatie van de crisis te voorkomen.

Turkse Reactie

De Turkse regering heeft niet gereageerd op de specifieke beschuldigingen van betrokkenheid bij de aanvallen op de dam. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde echter op dinsdag dat Turkije vastbesloten is om “terroristische organisaties” in Syrië uit te schakelen. Ankara beschouwt de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), een belangrijke component van de SDF, als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).