Turkije laat Koerdische schrijver vrij na 30 jaar gevangenschap
Na maar liefst 30 jaar gevangenisstraf is de Koerdische dichter İlhan Sami Comak dinsdag vrijgelaten. Comak, die in 1994 op 21-jarige leeftijd werd gearresteerd terwijl hij Geografie studeerde aan de Universiteit van Istanbul, werd door de Turkse autoriteiten beschuldigd van banden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Sindsdien zat hij vast in de gevangenis van Marmara.
Comak is niet de enige Koerd die het slachtoffer werd van soortgelijke beschuldigingen; in de afgelopen maanden zijn vele anderen in een gelijke situatie vrijgelaten.
Bij zijn vrijlating werd Comak opgewacht door zijn familie en dierbaren voor de poorten van de Marmara-gevangenis in Istanbul. “Ik ben ongelooflijk blij. Het heeft zo lang geduurd. Het was een diepe onrechtvaardigheid tegen mij. Maar ik ben dolgelukkig om weer bij mijn familie en geliefden te zijn. Ik wil één ding benadrukken: net als ik, zijn er nog veel anderen die onterecht vastzitten. Ik hoop dat zij ook snel vrijkomen”, vertelde Comak aan journalisten.
Zijn broer, Nazim, zei tegen Rudaw dat zij 30 jaar, 3 maanden en 3 dagen gewacht hadden op deze dag. Comak was aanvankelijk ter dood veroordeeld, maar na de afschaffing van de doodstraf in Turkije in 2004 werd zijn straf omgezet in levenslange gevangenisstraf, na wereldwijde kritiek op de Turkse wetgeving.
“Ik hoop dat ook de anderen die nog gevangen zitten, snel worden vrijgelaten. Ik heb ze allemaal lief. Het is een moeilijke situatie voor ons, maar vooral ook voor hen”, zei zijn moeder, Zeytun Comak, door de jaren heen een symbool van geduld en hoop.
Volgens mensenrechtenorganisaties zitten er momenteel duizenden mensen, waaronder politici, journalisten, activisten, academici en leden van oppositiegroepen, gevangen in Turkije. Een groot aantal van hen zijn Koerden, voornamelijk leden en aanhangers van pro-Koerdische partijen.