Selahattin Demirtaş steunt vredesproces en benadrukt noodzaak van politiek en juridisch kader
Selahattin Demirtaş, voormalig co-voorzitter van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), heeft zijn volledige steun uitgesproken voor het vredesproces en bevestigd dat hij bereid is alle noodzakelijke stappen te nemen om het succes ervan te waarborgen.
In een interview met het tijdschrift Duvar sprak Demirtaş over de recente oproep van Abdullah Öcalan tot ontwapening en een politieke oplossing tussen de Koerdische beweging en de Turkse staat. Hij merkte op dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, de leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) Devlet Bahçeli en Öcalan zelf het initiatief hebben genomen om vredesinspanningen te hervatten. Demirtaş voegde eraan toe dat hij bereid is alles te doen wat nodig is om het proces te ondersteunen.
Demirtaş zei tegen Duvar: “Erdoğan, Bahçeli en Öcalan… Ik zal mijn best doen om het succes van deze drie leiders te waarborgen die het initiatief hebben genomen voor vrede in het Midden-Oosten en voor de historische Koerdisch-Turkse vrede.”
Oproep voor een politiek en juridisch kader
Demirtaş benadrukte dat het doel van het initiatief is om oorlog, gewapende conflicten, geweld en terrorisme te beëindigen. Hij stelde echter dat het proces, om duurzaam te zijn, de oprichting van een uitgebreid juridisch en politiek kader binnen het Turkse parlement vereist.
Hij erkende de aanzienlijke uitdagingen die voor de boeg liggen, maar benadrukte dat blijvende vrede mogelijk is als de meerderheid van de samenleving erin gelooft en deze actief ondersteunt.
Demirtaş concludeerde: “Ik wil niet dat mijn soldatenbroer die dienst doet in Gabar of mijn eigen broer in Qandil sterft. Beiden moeten stoppen met op elkaar te schieten. Laten we elkaar eerst omhelzen, Turken en Koerden, voor het welzijn van duizenden jaren, en dan is de rest het werk van de politieke strijd, het werk van politici, ons werk.”
Historisch oproep van Öçalan en reactie van de PKK
Op 27 februari riep Abdullah Öcalan, tijdens een ontmoeting met de İmralı-delegatie van de Peoples’ Equality and Democracy Party (DEM Partij), de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) op om de wapens neer te leggen en zichzelf te ontbinden.
Na de oproep van Öcalan kondigde het Uitvoerend Comité van de PKK op 1 maart aan dat het een staakt-het-vuren afkondigde. De groep stelde echter dat voor een volledige ontbinding Öcalan persoonlijk toezicht moet houden op het congres dat de beslissing zou formaliseren.
Naamswijziging van de HDP
De pro-Koerdische HDP, die onder juridische druk stond van de Turkse autoriteiten, hernoemde zich in oktober 2023 tot de Peoples’ Equality and Democracy Party (HEDEP) na een fusie met de Groene Linkse Partij. Het Turkse Hof van Beroep verwierp echter het acroniem vanwege overeenkomsten met verboden groepen zoals HADEP, wat leidde tot een verdere naamswijziging naar de DEM Partij in december 2023.
Onzekerheid over de volgende stappen
De laatste ontwikkelingen hebben brede discussies op gang gebracht over de haalbaarheid van een hernieuwd vredesproces en de politieke voorwaarden die nodig zijn voor het succes ervan. Hoewel de oproep van Öcalan wordt gezien als een keerpunt, blijft de uitvoering van een alomvattende overeenkomst onzeker, met alle ogen gericht op de volgende stap van de Turkse regering.