SDF trekt een tweede groep gevechtstroepen terug uit Aleppo
Een nieuwe stap in de langdurige strijd, waarbij SDF-strijders met militaire uitrusting vertrekken uit de Koerdisch-meerderheid wijken in noordelijk Aleppo volgens een overeenkomst met Damascus.
Een tweede terugtrekkingsslag in Aleppo
Volgens SDF-gelieerde media verliet een tweede groep van ongeveer 500 strijders de wijken Sheikh Maqsood en Ashrafiyeh in noordelijk Aleppo. Ronahi TV, een medium dat nauw samenwerkt met de SDF, berichtte dat de troepen – samen met hun militaire materieel – richting Noord- en Oost-Syrië zijn vertrokken. Tijdens de terugtocht verzamelden de bewoners zich langs de route en begroetten de vertrekkende strijders met luid keiharde gejuich en ululaties, als erkenning voor 12 jaar van standvastige verzet.
Initiële terugtrekking en verdere afspraken
De eerste stoet, bestaande uit YPG-strijders – de ruggengraat van de SDF – en de Koerdische Vrouwen Beschermings Eenheden (YPJ), verliet op vrijdag de wijken. SDF-gelieerde media meldden dat ongeveer 400 strijders deel uitmaakten van deze eerste terugtrekking. Deze beweging komt na een akkoord dat begin april met Damascus werd gesloten, waarin is overeengekomen dat de SDF-verbonden veiligheidstroepen (Asayish) de controle over de twee wijken op zich nemen, terwijl de militaire eenheden zich terugtrekken.
Praktische gevolgen van het akkoord
De eerste bepalingen van het 14-puntenakkoord traden donderdag in werking, met onder meer een gevangenenruil van 243 personen tussen de SDF en Damascus: 146 gevangenen werden vrijgelaten door de SDF, terwijl 97 gevangenen aan de Syrische overheid werden overgedragen. De overgebleven troepen zullen de verdere coördinatie met het Syrische Ministerie van Binnenlandse Zaken op zich nemen, zo verklaarde Bedran Ciya Kurd, adviseur van de Koerdische Democratische Autonome Administratie van Noord- en Oost-Syrië (DAANES).
Een historisch akkoord voor een nieuwe fase
SDF-leider Mazloum Abdi ondertekende op 10 maart een baanbrekend akkoord met de interimburgemeester van Syrië, Ahmed al-Sharaa. Dit akkoord markeert een belangrijke stap in de integratie van de Koerden in de staatsstructuren van Syrië. Het document erkent de Koerden als een integraal onderdeel van het land, roept een nationaal staakt-het-vuren uit en legt de basis voor de terugkeer van ontheemden naar hun woningen.
Met de recente terugtrekkingen en de bijbehorende overeenkomsten zet de SDF wederom een belangrijke stap in haar streven naar een duurzame en stabiele orde in de regio. Deze ontwikkelingen markeren niet alleen een hernieuwde fase in de langdurige strijd, maar bieden ook nieuwe perspectieven voor vrede en integratie binnen een complex en veelbesproken conflictlandschap.