Koerdistan

President Barzani ontvangt Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, bespreekt banden en samenwerkingen tussen KRG en Rusland

Op donderdag ontving de president van de Koerdische Autonome Regio, Nechirvan Barzani, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Michail Bogdanov, in Erbil. Tijdens de ontmoeting bespraken zij diverse onderwerpen, waaronder de versterking van de bilaterale betrekkingen en Russische investeringen in de regio.
Uit een verklaring van het kantoor van Barzani blijkt dat de gesprekken ook gericht waren op de relatie tussen Erbil en Bagdad, de stabiliteit in de regio en de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, met speciale aandacht voor Syrië. President Barzani onderstreepte de inzet van de Koerdische Autonome Regio om de samenwerking met Moskou te verdiepen en prees de bijdrage van Russische bedrijven, met name in de energiesector. Hij sprak ook zijn waardering uit voor de steun die Rusland in moeilijke tijden heeft geboden.

Rusland en de Koerdische Autonome Regio onderhouden al lange tijd sterke economische banden. Meerdere Russische oliebedrijven zijn actief in zowel de Koerdische regio als in het zuiden van Irak. De diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en Irak gaan terug tot 1944. Grote Russische ondernemingen zoals Lukoil, Gazprom Neft en Rosneft spelen een cruciale rol in de energievoorziening van de regio.

De verklaring van het Koerdische presidentschap benadrukte verder het belang van stabiliteit in Irak en het oplossen van openstaande geschillen tussen Erbil en Bagdad. Daarnaast spraken Barzani en Bogdanov over de resultaten van de lang uitgestelde Koerdische parlementsverkiezingen die afgelopen oktober werden gehouden. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande tussen de partijen om een nieuwe regering te vormen, al is er nog geen definitieve overeenkomst bereikt.
Tijdens de besprekingen werd ook de situatie in Syrië aangekaart.

Beide functionarissen spraken hun steun uit voor vrede en stabiliteit in het land en benadrukten de noodzaak om de rechten van de Koerden en andere bevolkingsgroepen te beschermen. Ze waarschuwden bovendien voor de dreiging die ISIS nog steeds vormt in zowel Irak als Syrië en onderstreepten het belang van gecoördineerde inspanningen om een heropleving van de terreurgroep te voorkomen. De door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) blijven een belangrijke speler in de strijd tegen ISIS.

De invloed van Rusland in het Midden-Oosten is de afgelopen jaren toegenomen, mede door de steun aan het regime van Bashar al-Assad. Tegelijkertijd blijft Moskou nauwe banden onderhouden met Iran, een andere belangrijke speler in de Iraakse politiek. Ondanks de uitdagingen waarmee Rusland geconfronteerd wordt door de oorlog in Oekraïne, blijft het land zich inzetten voor samenwerking en stabiliteit in de Koerdische Autonome Regio, wat de Koerden nieuwe economische en diplomatieke kansen biedt.