Olie-export uit Koerdische Regio hervat volgende maand: ‘Geen technische obstakels meer’
De waarnemend minister van Natuurlijke Hulpbronnen van de Koerdische Autonome Regio (KRG), Kamal Mohammed, heeft maandag aangekondigd dat de olie-export uit de regio volgende maand wordt hervat. Hij bevestigde dat er geen technische obstakels meer zijn die de hervatting in de weg staan.
De Iraakse president Abdul Latif Rashid ondertekende zondag een wijziging van de begrotingswet, waardoor deze officieel van kracht werd. De wijziging, die eerder dit jaar door het Iraakse parlement werd aangenomen, verhoogt de productie- en transporttarieven voor internationale oliebedrijven (IOCs) die actief zijn in de Koerdische Regio. Het nieuwe tarief per olievat is vastgesteld op $16, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de prijs van $6.90 per olievat die in 2023 werd vastgesteld door de Iraakse federale overheid in de nationale staatsbudget.
Economische gevolgen van de exportstop
Minister Mohammed benadrukte de economische impact van de stopzetting van de olie-export uit de Koerdische Regio. Volgens hem hebben zowel Erbil als Bagdad de afgelopen 23 maanden elk bijna $1 miljard per maand verloren.
De olie-export via de Irak-Turkije-pijpleiding werd in maart 2023 opgeschort nadat een op Parijs gebaseerd arbitragehof een uitspraak deed in het voordeel van Bagdad. Het hof oordeelde dat Ankara een pijpleidingovereenkomst uit 1973 had geschonden door Erbil in 2014 toe te staan onafhankelijk olie te exporteren. Voor de stop exporteerde Erbil dagelijks ongeveer 400.000 vaten olie via de Irak-Turkije-pijpleiding, naast zo’n 75.000 vaten olie uit Kirkuk.
Volgende stappen
Hoewel de juridische procedures zijn afgerond, is nu ook de goedkeuring van Ankara nodig, aangezien de olie via Turkije wordt getransporteerd, legde Mohammed uit. “Irak heeft geconcludeerd dat het zichzelf en de Koerdische Regio grote schade heeft toegebracht,” zei hij. “Daarom is de begrotingswijziging goedgekeurd.”
Gevolgen voor de Koerdische Regio
De stopzetting van de olie-export heeft geleid tot aanzienlijke economische problemen in de Koerdische Regio, waaronder vertragingen bij de betaling van ambtenarensalarissen. Deze crisis heeft aanhoudende protesten van overheidsmedewerkers veroorzaakt.