Koerdistan

Nederlandse militaire adviseurs moeten in Koerdistan blijven: Minister van Defensie

Ruben Brekelmans, de Minister van Defensie van Nederland, bezocht maandag de Koerdistan-regio en benadrukte in een interview met Wladimir van Wilgenburg van Kurdistan Chronicle Magazine het belang van het blijven inzetten van Nederlandse militaire adviseurs in de Koerdistan-regio.

https://twitter.com/vvanwilgenburg/status/1871151913976381812

Tijdens zijn bezoek ontmoette hij president Nechirvan Barzani van de Koerdistan-regio om de toekomst van de anti-ISIS-missie in Irak en de hervorming van de peshmerga te bespreken. Op zondag ontmoette hij ook hooggeplaatste Iraakse functionarissen en de commandant van de door de VS geleide coalitie tegen ISIS.

“Ik vind het belangrijk om hier in de Koerdistan-regio actief te blijven, omdat we hier al zo lang aanwezig zijn en daardoor een sterk netwerk en een diep begrip van de complexe dynamiek hier hebben opgebouwd,” zei hij.

Vorig jaar stuurde het Nederlandse leger 145 soldaten naar Bagdad voor de NAVO-missie en nam het in mei het commando over. Ondertussen zijn de 120 Nederlandse troepen die eerder in Erbil waren gestationeerd vertrokken, waardoor er slechts vijf adviseurs in de Koerdistan-regio achterbleven.

“Ook al zijn we momenteel met slechts vier of vijf mensen hier, we kunnen nog steeds een aanzienlijke bijdrage leveren. President Nechirvan Barzani heeft mij net laten weten dat hij zeer waardeert wat we door de jaren heen hebben gedaan. Zelfs met een klein aantal mensen kunnen we een relevante impact hebben,” voegde minister Brekelmans toe.

“Dus ik vind het belangrijk om hier te blijven. Er zullen periodes zijn met misschien wat meer of minder mensen, maar het is belangrijk dat we onze betrokkenheid behouden en het netwerk, partnerschap en zelfs de vriendschappen die we door de jaren heen hebben opgebouwd, blijven onderhouden.”

President Nechirvan Barzani sprak zijn dank uit aan Nederland voor de voortdurende steun aan de peshmerga in hun strijd tegen ISIS en benadrukte de belangrijke bijdrage van Nederlandse troepen aan het verbeteren van de training en capaciteiten van de peshmerga.

“De Koerdistan-regio waardeert de sterke banden met Nederland en ik herhaal mijn dankbaarheid voor de bijdrage van het (Nederlands) Koninkrijk in de strijd tegen terreur,” schreef president Nechirvan Barzani op X.

“Ik kijk ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten om vrede en stabiliteit in de hele regio te bevorderen.”

De Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans schreef op X: In de Koerdische Regio in Irak komen veel geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten samen.

Daarom is het belangrijk dat Nederland bijdraagt aan stabiliteit en hervorming van de (Koerdische) strijdkrachten.”

Hij voegde eraan toe: Met de spanningen in Syrië blijft onze ondersteuning van de Koerdische strijdkrachten van groot belang. Onze relatie is hecht en gaat ver terug. Dank voor de warme ontvangst!.”

Daarnaast bespraken beide partijen ook de hervorming van de peshmerga. “President Nechirvan Barzani sprak ook veel waardering uit voor wat Nederland doet,” voegde minister Brekelmans eraan toe.

“Ze vertelden me ook dat ze vooruitgang boeken met de hervorming van de peshmerga. Sommige zaken gaan niet zo snel als we zouden willen, maar hij was hier heel open over. Er is een duidelijke inzet van beide kanten om vooruitgang te boeken, bijvoorbeeld bij de integratie van de 70s en 80s.”

De peshmerga-troepen zijn verdeeld tussen politieke facties, met 70 eenheden onder de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en 80 eenheden onder de Koerdistan Democratische Partij (KDP). Het doel van het hervormingsproject is om deze eenheden tegen 2026 te verenigen onder het Ministerie van Peshmerga.

Nederland is een van de landen die het hervormingsprogramma voor de peshmerga ondersteunen met adviseurs in de Koerdistan-regio, ook bekend als de Multinational Advisory Group.

“De peshmerga speelden een zeer prominente rol in de strijd tegen ISIS en we waren vandaag erg blij dat we hen hierin konden ondersteunen. Ik vind het indrukwekkend dat Irak en ook de peshmerga erin zijn geslaagd ISIS te onderdrukken,” zei minister Brekelmans.

Daarnaast bespraken beide partijen de toekomst van de anti-ISIS-coalitie. De Verenigde Staten en de Iraakse regering kondigden in september aan dat de missie van de coalitie in Irak tegen september 2025 zal eindigen.

“Er is aangekondigd dat de anti-ISIS-coalitie zal eindigen in Irak, of in ieder geval zal worden afgeschaald, en er zijn nu ook discussies gaande over de vraag of dat moet gebeuren of niet,” concludeerde hij.

“Als de spanningen in Syrië toenemen, zou dit ISIS in staat kunnen stellen om zijn positie in Syrië te versterken en vervolgens mogelijk de grens over te steken naar Irak, wat veel instabiliteit zou kunnen veroorzaken,” waarschuwde minister Brekelmans.

Bron: Kurdistan Chronicle
Foto: X DefensieMin