Nederlandse gezant benadrukt dringende noodzaak voor nieuwe regering in Koerdistan
Redactie Koerdistan Vandaag – De nieuw aangestelde ambassadeur van Nederland in Irak, Janet Alberda, gaf aan dat, nu de parlementsverkiezingen in Koerdistan op 20 oktober zijn afgerond, de Koerdische politieke partijen snel een nieuwe regering moeten vormen.
“Ik ben, net als vele anderen, erg blij dat de verkiezingen eindelijk hebben plaatsgevonden. Het heeft lang geduurd, dus ik wil alle Koerdische politieke partijen complimenteren met het organiseren, opzetten en uitvoeren van een vreedzaam verkiezingsproces met enthousiaste deelname van de kiezers,” zei ze.
Ambassadeur Alberda voegde eraan toe dat de volgende grote uitdaging het vormen van een regering is, en riep de Koerdische politieke partijen op om hier prioriteit aan te geven.
“Net als in Nederland duurt het soms lang, maar je moet over je eigen prioriteiten heen stappen. Hopelijk is er binnenkort een regering, want ik denk dat dit is wat de mensen in Koerdistan nodig hebben: een legitieme regering die zorgt voor alle ontwikkelings- en politieke uitdagingen in de regio voor deze samenleving. Ik wil de partijen aanmoedigen om die stap te zetten.”
Ambassadeur Alberda ontmoette ook de president van Koerdistan, Nechirvan Barzani, op 30 oktober. Hij feliciteerde de Nederlandse ambassadeur met haar nieuwe functie en wenste haar veel succes.
Ze erkenden ook de aanzienlijke bijdragen van Nederland aan de internationale coalitie tegen ISIS en de steun voor zowel Irak als Koerdistan.
Transactionele relaties
Tijdens het MERI Forum sprak ambassadeur Alberda ook over een andere transactionele relatie tussen Nederland en Irak. “We zien een regering in Irak die eigenlijk behoorlijk ambitieus is op het gebied van economische hervormingen,” zei ze.
Ze voegde eraan toe dat Irak ook ambitieus is op internationaal en regionaal niveau en in 2025 voorzitter zal zijn van de 34e Arabische Wereldtop en de G77.
“Ze spelen echt een zeer ambitieuze rol, wat betekent dat je met een andere regering te maken hebt. In Nederland hebben we ook een nieuwe regering met bepaalde prioriteiten, en ik denk dat het bezoek van de Iraakse premier Mohammed Shia’ al-Sudani aan Nederland in februari al heeft aangegeven dat we nu een brede relatie hebben.”
Ze benadrukte dat de relatie niet alleen gaat over consulaire zaken, landbouw, waterbeheer en veiligheidscoöperatie. “We hebben een breed agenda waarmee we onderwerpen op tafel kunnen leggen die belangrijk zijn voor Nederland, en een daarvan is migratie.”
“We hebben nog steeds een groot aantal Irakezen in Nederland die terug moeten naar Irak en dit is een onderdeel van de gesprekken die we voeren. Ik denk dat dit meer transactioneel is, omdat we dit de afgelopen jaren niet echt actief hebben aangekaart.”
Nederlandse Koerdische gemeenschap
Een grote Nederlandse Koerdische gemeenschap in Koerdistan speelt een rol in verschillende sectoren, waaronder overheid en bedrijfsleven, en heeft bijgedragen aan de handelsrelaties tussen Nederland en Koerdistan.
Zo heeft de Kurdistan-Holland Company, opgericht in 2009, de agribusiness in Koerdistan getransformeerd door de aardappelproductie te verhogen van 2.000 naar 650.000 ton met Nederlandse expertise.
“Ik denk dat een deel van de reden waarom er ook veel expertise uit Nederland komt, is omdat we in de jaren ’80 en ’90 onze deuren hebben geopend voor veel Iraakse Koerden om naar Nederland te komen,” legde ze uit.
“Velen zijn teruggekeerd naar Koerdistan met waardevolle kennis en expertise over overheidsinstrumenten en de dynamiek van zowel de publieke als private sector. Ze hebben deze kennis gebruikt om hier bedrijven op te zetten. Er zijn talloze Nederlandse Koerden die boerderijen, pluimveehouderijen, tuincentra en ondernemingen in de zuivelsector zijn begonnen en die aanzienlijk bijdragen aan de lokale economie.”
Bron: Kurdistan Chronicle