Koerdistan

Lerarenboycot in Sulaimani

De lerarenboycot in Sulaimani, veroorzaakt door uitgestelde salarisbetalingen door de Koerdische regionale regering, heeft ernstige gevolgen voor het onderwijs. Ongeveer 70 tot 80 procent van de scholen doet mee aan de staking, waardoor duizenden kinderen hun onderwijs missen. De leraren eisen actie van de federale regering in Bagdad, maar de situatie blijft ongewijzigd.

In andere delen van Koerdistan, zoals Duhok en Hewler, wordt het onderwijs wel voortgezet, ondanks dat leraren daar ook niet betaald worden. De leraren in Sulaimani beschuldigen de overheid van corruptie, wat leidt tot het uitblijven van betalingen en het verkeerd inzetten van middelen.

De leraren die tijdens de demonstratie een doodskist op hun schouders dragen, hebben het logo van het Ministerie van Onderwijs erop. Foto: Channel8.

Sulaimani heeft in de afgelopen jaren een cultuur van protest ontwikkeld, waarin de hoop op steun vanuit Bagdad steeds sterker wordt. De leraren eisen dat de federale regering snel actie onderneemt om de achterstallige betalingen in te halen, maar de gevolgen voor de kinderen die hun onderwijs missen, worden steeds ernstiger.

Deze politieke impasse legt de grootste last bij de kinderen van Sulaimani. Het langdurige gemis van onderwijs heeft een verwoestend effect op hun ontwikkeling en zet hen onder enorme druk. De boycot is tevens een middel voor de lokale autoriteiten om druk uit te oefenen op de Koerdische Regionale Regering (KRG). Terwijl de inwoners van Sulaimani keer op keer hopen op hulp uit Bagdad, blijft de federale regering inactief en stuurt hen telkens zonder oplossing terug naar Erbil. In deze onzekerheid blijven de kinderen van Sulaimani het grootste slachtoffer.