Midden-Oosten

Koerdische partij opent gesprekken over vredesproces na ontmoeting met Ocalan

De Democratie en Gelijkheidspartij (DEM Partij), een prominente pro-Koerdische partij in Turkije, heeft donderdag een reeks gesprekken gestart met verschillende politieke partijen over een mogelijk vredesproces tussen Turkije en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Deze stap volgt op een zeldzame ontmoeting tussen partijleden en de gevangen PKK-leider Abdullah Ocalan.

De delegatie van de DEM Partij, waaronder politicus Ahmet Turk en de parlementariërs Pervin Buldan en Sirri Sureyya Onder, ontmoette als eerste Numan Kurtulmus, de voorzitter van het Turkse parlement. Volgens een verklaring van de partij werden de recente ontwikkelingen gedeeld en mogelijke stappen besproken.

Vorige week kregen Buldan en Onder toegang tot de zwaarbeveiligde gevangenis op het eiland Imrali, waar Ocalan sinds 1999 vastzit. Ahmet Turk wordt bij een volgend bezoek verwacht, al is een datum hiervoor nog niet vastgesteld.

Ocalan gaf een boodschap mee: “Het versterken van de broederschap tussen Turken en Koerden is nu belangrijker dan ooit en een gedeelde verantwoordelijkheid van alle volkeren” Hij riep op tot samenwerking vanuit alle politieke richtingen en benadrukte dat het parlement een sleutelrol kan spelen in dit proces.

De DEM Partij ontmoette donderdag ook Devlet Bahceli, leider van de ultranationalistische MHP en een coalitiepartner van de regering. Hoewel de details van het overleg niet openbaar zijn gemaakt, stelde Bahceli eerder dat Ocalan het parlement zou moeten toespreken en de PKK zou moeten ontbinden.

Bahceli heeft in het verleden felle kritiek geuit op de DEM Partij en beschuldigde haar van nauwe banden met de PKK. Desondanks beschouwt de DEM Partij dit overleg als een belangrijke stap in het proces.

Naast de MHP plant de DEM Partij ook gesprekken met de regerende AKP en andere politieke partijen in het parlement. Het doel is om een brede consensus te creëren voor het vredesproces.

De in 1978 opgerichte PKK streefde aanvankelijk naar de oprichting van een onafhankelijk Koerdistan. Tegenwoordig zet de organisatie zich in voor een ‘democratische republiek’. Turkije classificeert de PKK echter als een terroristische organisatie.

Een eerder vredesproces dat een decennium geleden begon, leidde tot een kortstondig staakt-het-vuren, maar mislukte in 2015. Dit resulteerde in hevige gevechten in de Koerdische regio van Turkije.

Met de hernieuwde gesprekken hoopt de DEM Partij op een doorbraak om het conflict dat al decennia voortduurt, op vreedzame wijze op te lossen.