Midden-Oosten

Hartverscheurende verhalen uit ISIS-gevangenissen gedeeld in virtueel museum

Redactie Koerdistan Vandaag– In een nieuw virtueel museum worden de aangrijpende verhalen van overlevenden van ISIS-gevangenissen vastgelegd. De in Mosul gevestigde journalist Younes Qays, die nauw bij het project betrokken is, beschrijft de emotionele last van het vastleggen van deze gruwelijke getuigenissen, waaronder het schrijnende verhaal van een Jezidische vrouw die herhaaldelijk werd verkracht tijdens haar gevangenschap.

Ooggetuigenverslag van gevangenschap en overleving


De Iraakse religieuze geleerde Muhammad al-Attar herinnert zich de duisternis van zijn gevangenschap in 2014, toen hij werd vastgehouden door de Islamitische Staat (IS). Hij werd gearresteerd in zijn parfumerie in Mosul omdat hij weigerde trouw te zweren aan de extremisten. In de overvolle cel van de beruchte Ahdath-gevangenis in Mosul, met 148 andere mannen, verborg Attar zijn tranen onder een deken om de jongere gevangenen niet te ontmoedigen. “Ze zouden instorten als ze me zagen huilen,” vertelde hij.

IS, ook bekend als ISIS, veroverde in 2014 grote delen van Syrië en Irak en kondigde een kalifaat af waarin zij een streng regime hanteerden: homoseksuelen werden geëxecuteerd, dieven kregen amputaties en vermeende “informanten” en “afvalligen” werden gevangengezet – velen van hen keerden nooit terug.

Herinnering bewaren, gerechtigheid zoeken


Attars ervaringen maken deel uit van een verontrustend archief van meer dan 500 getuigenissen die zijn samengebracht door het ISIS Prisons Museum, een online platform dat werd opgericht door de Syrische journalist Amer Matar en een toegewijd team van journalisten en mensenrechtenactivisten. Sinds 2017 verzamelen zij verhalen van overlevenden, die nu zowel virtueel als fysiek worden getoond in een tentoonstelling bij het UNESCO-hoofdkwartier in Parijs, te bezichtigen tot 14 november.

Matar (38) werd persoonlijk getroffen door het geweld van IS. “IS ontvoerde mijn broer in 2013,” vertelde hij. Na de militaire nederlaag van IS in 2019 kreeg Matar toegang tot voormalige gevangenissen in Syrië en Irak, waar hij duizenden documenten en ingegraveerde boodschappen van gevangenen vond. In een voormalig stadiongevangenis in Raqqa, Syrië, troffen ze namen, Koranverzen en songteksten aan die gevangenen als een vorm van overleving hadden achtergelaten.

“Boodschappen voor de toekomst”


Matar reflecteerde op zijn eigen gevangenschap in een Syrische overheidsgevangenis tijdens de burgeroorlog, waar hij zijn naam op een muur graveerde, bang dat hij nooit zou vrijkomen. “Dit zijn boodschappen voor de toekomst, zodat mensen iemand kunnen vinden,” legde hij uit.

Het projectteam documenteerde zorgvuldig ongeveer 100 gevangenislocaties en 30 massagraven en digitaliseerde meer dan 70.000 IS-gerelateerde documenten. Dit archief dient niet alleen als historisch verslag, maar ook als bron voor juridische aanklachten. “We willen dat juridische teams weten dat we bestaan,” benadrukte Robin Yassin-Kassab, de Engelse redacteur van de site, verwijzend naar de hoop op vervolging van IS-misdaden.

Verhalen van overleving en verlies


Younes Qays, de journalist uit Mosul, beschrijft hoe belastend het kan zijn om zulke afschuwelijke gebeurtenissen vast te leggen, zoals het verhaal van een Jezidische vrouw die herhaaldelijk werd verkracht in ISIS-gevangenschap. Ondanks deze zware taak probeert het project gerechtigheid en hoop te bieden aan de families van slachtoffers.

Hoewel Matar zijn eigen broer nog niet heeft gevonden, blijft hij vastberaden. Volgend jaar hoopt hij “Jawab” (Arabisch voor “Antwoord”) te lanceren, een initiatief om anderen te helpen de lotgevallen van hun vermiste familieleden te achterhalen, voortgedreven door verdriet maar gericht op herinnering en verantwoordelijkheid.