Koerdistan

Duitse minister: Kobane symbool van Koerdische strijd tegen ISIS

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft Kobane, een stad in West-Koerdistan, omschreven als het “symbool van de moedige strijd van de Koerden tegen ISIS”. Haar verklaring komt te midden van toenemende spanningen en de dreiging van een nieuw Turks offensief in de regio. Baerbock riep Turkije op om de soevereiniteit van Syrië te respecteren en verdere escalatie te vermijden.

“Kobane is een symbool van de moedige strijd van de Koerden tegen IS. Meer bloedvergieten is het laatste wat mensen zouden moeten meemaken na 14 jaar oorlog,” schreef Baerbock op X. Ze benadrukte dat Turkije verantwoordelijk is voor het behoud van Syrië’s territoriale integriteit en de hoop op vrede.

De waarschuwing van de Duitse minister volgt op berichten dat Turkije, samen met door hen gesteunde Syrische milities, voorbereidingen treft voor een aanval op Kobane. Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een door Koerden geleide militaire coalitie, staan Turkse troepen en hun bondgenoten klaar aan de grens. Diplomatieke pogingen van de Verenigde Staten om een staakt-het-vuren tussen beide partijen te bemiddelen, zijn volgens Amerikaanse bronnen mislukt.

Historische context van Kobane

Kobane kwam in 2014 wereldwijd in de aandacht toen ISIS de stad aanviel en gedeeltelijk innam. De SDF, met steun van de internationale coalitie tegen ISIS en Koerdische Peshmerga-troepen, heroverde de stad na maanden van hevige strijd. Duitsland is sinds die tijd een actief lid van de internationale coalitie tegen ISIS.

>>Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, ontmoet Nechirvan Barzani, president van Koerdistan, in de hoofdstad Erbil. Vriendelijk schudden ze elkaar de hand, wat hun goede banden benadrukt. (picture alliance / dpa / Michael Kappeler) 8-3-2023

Koerdische zorgen en Europese betrokkenheid

Salih Muslim, een prominente Koerdische leider uit Rojava, waarschuwde in een interview afgelopen zondag met Nieuwsuur dat Turkije probeert zijn interne problemen te exporteren door Koerdische gebieden in Syrië aan te vallen. Hij beschuldigde Ankara van steun aan Vrij Syrische Leger (VSL) en stelde dat deze acties niet alleen de stabiliteit in Syrië bedreigen, maar ook een risico vormen voor Europa. Muslim waarschuwde dat ISIS-strijders uit gevangenenkampen kunnen ontsnappen als de aanvallen op Koerdische gebieden doorgaan.

De Amerikaanse regering reageerde voorzichtig op de situatie. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat Turkije een legitiem recht heeft om terroristische dreigingen aan te pakken, maar riep tegelijkertijd op tot terughoudendheid om verdere instabiliteit in Syrië te voorkomen.

Toekomst onzeker

Met de aflopende wapenstilstand en de spanningen die blijven oplopen, is de toekomst van Kobane en de Koerdische regio onzekerder dan ooit. Europese landen, waaronder Duitsland, lijken bezorgd over de gevolgen van een nieuw Turks offensief voor de stabiliteit in de regio en de strijd tegen ISIS.

Vorige week werd er in de Tweede Kamer een motie ingediend door Kamerleden Kati Piri (PvdA) en Jan Paternotte (D66), waarin zij opriepen tot een bilateraal en Europees initiatief om Turkije te dwingen een einde te maken aan de aanvallen op de Koerden in Rojava. De motie werd aangenomen, maar DENK stemde als enige partij tegen. Tot op heden heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken echter geen reactie gegeven op de Turkse dreiging, wat de bezorgdheid en frustratie binnen de Koerdische gemeenschap verder aanwakkert.