HTS zoekt steun van Rusland en China tegen Assad-regime
De Syrische rebellengroep Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) heeft zich op vrijdag tot Rusland en China gewend, bondgenoten van het regime van president Bashar al-Assad. In een verklaring zei de coalitie van rebellen dat ze de steun van deze landen willen om Syrië te bevrijden van de “onrechtvaardigheid en tirannie” van het Assad-regime.
“We moedigen u aan om de wil van het Syrische volk te ondersteunen bij de bevrijding van hun land, zodat we samen diplomatieke betrekkingen kunnen opbouwen, gebaseerd op respect voor de rechten van volkeren en bij kunnen dragen aan de welvaart en ontwikkeling van beide landen,” aldus de verklaring. De rebellen verzekerden dat ze de veiligheid van Russische en Chinese burgers in Syrië zullen garanderen, evenals de bescherming van hun diplomatieke missies.
De oproep van HTS komt terwijl de rebellen aanzienlijke terreinwinst boeken. Sinds het begin van hun offensief vorige week in Aleppo naderen ze nu de stad Homs, slechts 162 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus.
Rusland en China zijn naast Iran de belangrijkste bondgenoten van het Assad-regime. Rusland heeft herhaaldelijk zijn steun voor het regime bevestigd, ondanks de oorlog in Oekraïne. Andrey Baklanov, hoofd internationale zaken van de Russische Federatieraad, verklaarde maandag nog dat Rusland de Syrische regering blijft steunen met militaire middelen.
China uitte dinsdag zijn bezorgdheid over de escalerende situatie in het noordwesten van Syrië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat China bereid is Syrië te helpen om de nationale veiligheid en stabiliteit te handhaven, maar benadrukte dat het land geen directe betrokkenheid heeft bij het conflict.
Ondertussen kwamen de buitenlandse ministers van Irak, Syrië en Iran op vrijdag samen in Bagdad om de laatste ontwikkelingen in Syrië te bespreken en de mogelijke impact op de regio. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Fuad Hussein, benadrukte dat de veiligheid van Syrië direct verbonden is met die van de regio. De ministers bespraken ook de gevolgen van de strijd voor buurland Irak, dat zich zorgen maakt over de beveiliging van zijn grens met Syrië.
Door de opkomst van gewelddadige conflicten en het toenemende territorium van ISIS, die van de situatie profiteert, blijven de zorgen over de stabiliteit in de regio toenemen. Meer dan 13 miljoen Syriërs zijn sinds de start van de oorlog ontheemd, terwijl miljoenen anderen het land ontvluchtten.