Midden-Oosten

Amerika roept Irak opnieuw op om aanvallen van milities op Israël te stoppen

De Verenigde Staten hebben maandag hun oproep aan de Iraakse regering herhaald om Iraanse-geallieerde milities in Irak onder controle te brengen en hun aanvallen op Israël te beëindigen. Ambassadeur Alina Romanowski in Bagdad en woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Matthew Miller waarschuwden dat het falen om deze acties te stoppen gevolgen kan hebben.

Aanvallen op Israël

De waarschuwingen volgen op recente aanvallen van de “Islamic Resistance in Iraq” (IRI) op Israël. Deze aanvallen doen denken aan de periode onder Saddam Hoessein, die tijdens de Golfoorlog raketten op Israël afvuurde onder het mom van steun voor de Palestijnen. Anno 2024 lijkt Iran de drijvende kracht achter de acties, wat de stabiliteit in Irak en de regio bedreigt.

Amerikaanse waarschuwingen

Ambassadeur Romanowski benadrukte tijdens een bijeenkomst in Bagdad dat Israël als soevereine staat het recht heeft om zich te verdedigen. Ze riep de Iraakse regering op om streng op te treden tegen milities die buiten staatscontrole opereren. Volgens Romanowski heeft grootayatollah Ali al-Sistani recent zijn steun uitgesproken voor het beperken van wapens tot de staat en het voorkomen van buitenlandse inmenging, wat een signaal is tegen Iraanse invloed.

Miller wees op het risico dat de acties van milities Irak in een bredere regionale oorlog kunnen meeslepen en benadrukte het sterke Amerikaanse partnerschap met Bagdad om deze dreigingen tegen te gaan.

Reacties uit Irak en Koerdistan

De Iraakse regering, die officieel geen banden met Israël onderhoudt, ontkent berichten over bemiddeling door Azerbeidzjan en beschuldigt Israël ervan de situatie te willen escaleren. Premier Mohammed Shia’ al-Sudani verklaarde dat Irak zich niet zal laten gebruiken als lanceerplatform voor aanvallen en veroordeelde de bedreigingen van Israël.

Tegelijkertijd maken de Koerden duidelijk dat ze absoluut geen deel willen uitmaken van dit conflict. Ze hebben herhaaldelijk aangegeven dat ze geen enkele betrokkenheid bij de vijandelijkheden willen en zich willen concentreren op hun eigen veiligheid en stabiliteit, zonder zich te laten meeslepen in de bredere regionale spanningen.

Regionale spanningen en de VS-strategie

Ondertussen blijven Iraanse bondgenoten in Irak aanvallen uitvoeren, ondanks instructies van de Iraakse regering om hiermee te stoppen. De VS proberen via diplomatie en militaire samenwerking een verdere escalatie te voorkomen. Tegelijkertijd groeit de vrees dat de situatie verder kan verslechteren, zeker met het vooruitzicht van mogelijke beleidswijzigingen als voormalig president Donald Trump terugkeert naar de macht.

Of de spanningen zullen afnemen, hangt af van diplomatieke inspanningen en mogelijke wapenstilstanden elders in de regio, zoals tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Een bredere escalatie in Irak blijft een zorg voor alle betrokken partijen.