Premier Barzani: Wereldwijde coalitie blijft noodzakelijk om terreur te bestrijden
De premier van de Koerdistan, Masrour Barzani, benadrukte zaterdag dat de dreiging van de Islamitische Staat (ISIS) nog steeds aanwezig is. Dit zei hij tijdens een paneldiscussie op het Middle East Peace and Security (MEPS) Forum in Semel, Zuid-Koerdistan, terwijl Irak zich voorbereidt op het beëindigen van de militaire missie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep.
“We denken niet dat het terrorisme is uitgeroeid. ISIS is nog intact en heeft actieve leden, niet alleen in Irak, maar ook in de regio en elders in de wereld,” aldus Barzani. Hij riep op tot voortzetting van de wereldwijde coalitie om terreur te bestrijden.
Eind van militaire missie in zicht
Irak en de Verenigde Staten maakten in september een overeenkomst bekend om uiterlijk in september 2025 een einde te maken aan de militaire missie van de door de VS geleide coalitie. Hierna zal de samenwerking overgaan in bilaterale veiligheidsrelaties ter ondersteuning van de Iraakse strijdkrachten en om druk te blijven uitoefenen op ISIS.
Premier Barzani benadrukte echter dat het beëindigen van de missie niet het einde van de relatie met de coalitie, en in het bijzonder de VS, betekent. “Als de missie niet langer nodig is omdat Irak zich sterker voelt en in staat is de uitdagingen en de veiligheidssituatie zelf te beheersen, betekent dat niet dat de relatie met de Verenigde Staten eindigt,” zei hij.
Hij pleitte voor het behoud van goede relaties met alle partnerlanden van de coalitie. “We hopen dat Irak de relaties met al zijn partners kan onderhouden en daar voordeel uit blijft halen,” aldus Premier Barzani.
Dreiging van ISIS blijft bestaan
Sinds de territoriale nederlaag van ISIS in 2017 voert de terreurgroep nog steeds sporadische aanvallen uit in Irak en Syrië. Hoewel Iraakse functionarissen aangeven dat de dreiging onder controle is, blijven Amerikaanse troepen tot minstens 2026 actief in Irak ter ondersteuning van operaties in Rojava.
Tijdens het MEPS Forum waarschuwde Premier Barzani voor een overhaast vertrek van Amerikaanse troepen. Hij verwees naar de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking in 2011, die leidde tot de opkomst van ISIS. “De leegte die toen ontstond, werd gevuld door ISIS en andere terroristische organisaties. De VS moesten uiteindelijk terugkomen,” zei hij.
Barzani beklemtoonde dat een vertrek van troepen op wederzijds overleg moet berusten. “De VS zijn op uitnodiging van Irak gekomen. Een vertrek moet op een wederzijds overeengekomen manier plaatsvinden, anders kan dat leiden tot gevaarlijke veiligheidsvacuüms.”