Koerdistan Vandaag: De stem van de Koerden in Nederland
Vandaag aandacht voor Reber Dosky en zijn indrukwekkende documentaire Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon
Bij Koerdistan Vandaag zetten we ons in om alle onderwerpen die de Koerdische gemeenschap in Nederland raken, onder de aandacht te brengen. Deze keer belichten we met trots het werk van de gerespecteerde Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky, een internationaal erkend regisseur. Zijn nieuwste documentaire, Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon, is een diep ontroerend portret van de kracht en veerkracht van Jezidi-vrouwen.
De film vertelt het verhaal van vrouwen die bevrijd zijn uit de handen van Islamitische Staat en nu leven in vluchtelingenkampen in Iraaks-Koerdistan. Hoewel ze onvoorstelbare gruwelen hebben doorstaan—slavernij, verkrachting, en de ontmenselijking van verkoop op markten—hebben de daders “het licht in hun harten niet kunnen doven,” zoals een van de vrouwen in de film krachtig verwoordt.
In deze kampen helpt de theatermaker Hussein de vrouwen om hun trauma te verwerken en hoop te hervinden. Samen bouwen ze een tent waar ze via kleine voorstellingen hun verhalen delen. Deze momenten van expressie en verbondenheid helpen hen hun veerkracht te herontdekken en de band met hun gemeenschap opnieuw te smeden.
Over Reber Dosky
Reber Dosky, geboren in 1975, is een van de meest invloedrijke Koerdisch-Nederlandse regisseurs van deze tijd. Hij studeerde af aan de Filmacademie in Amsterdam en brak internationaal door met zijn korte film The Sniper of Kobani (2015), waarmee hij de journalistieke Tegel won. Zijn werk is meermaals bekroond op prestigieuze festivals zoals IDFA. Documentaires zoals Radio Kobani en Sidik and the Panther hebben wereldwijd erkenning gekregen. Met zijn nieuwste documentaire Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon was Reber Dosky in 2023 genomineerd voor een Gouden Kalf, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse filmwereld.
Reber Dosky is ook actief als artistiek directeur van het Amsterdam Koerdisch Film Festival en is directeur van Stichting Adar, waarmee hij een bioscoop en filmacademie bouwt in Kobani.
Bekijk de documentaire
De documentaire Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon is te bekijken via deze link.
Bij Koerdistan Vandaag blijven we verhalen zoals deze belichten om onze gemeenschap en hun ervaringen zichtbaar te maken. Laten we samen blijven luisteren, delen en bouwen aan een verbonden toekomst.
Notitie van de redactie:
Kent u iemand met een bijzonder Koerdisch verhaal of heeft u zelf een verhaal dat u wilt delen? Neem dan contact met ons op via e-mail redactie@koerdistanvandaag.com of stuur ons een bericht. Samen brengen we de verhalen van onze gemeenschap tot leven.