Interviews

Shad Raouf: Een reis door Koerdische mythologie in ‘Kinderen van de Zagros’

In een exclusief interview met Koerdistan Vandaag sprak Shad Raouf over zijn boek Kinderen van de Zagros en de inspiratie achter dit meeslepende verhaal. Het boek, dat elementen van oude Koerdische mythologie combineert met een moderne draai, volgt de reis van een prinses die haar vrijheid zoekt in een wereld vol oude tradities en geheimen. Shad Raouf deelde hoe zijn zoektocht naar de geschiedenis en cultuur van de Koerden, evenals de legenden van figuren zoals Simurg, Shamaran en Zahhak, hem inspireerden om een verhaal te creëren dat zowel voor Koerden als voor een breder publiek betekenis heeft.

In het gesprek vertelde Shad Raouf ook over de verschillende thema’s die zijn boek behandelt, zoals eerwraak, zelfontdekking en de impact van oorlog. Deze thema’s zijn zowel universeel als specifiek relevant voor de Koerdische cultuur. De auteur benadrukt dat Kinderen van de Zagros een gelaagd verhaal is dat lezers uitnodigt om het meerdere keren te lezen en telkens nieuwe inzichten te ontdekken. Daarnaast speelt de Koerdische cultuur een centrale rol in het boek, niet alleen door de inhoud, maar ook door de zorgvuldige keuze van geografische namen en symbolen die de rijke geschiedenis en het landschap van Koerdistan tot leven brengen.

In dit interview deelde Shad Raouf zijn visie op zijn werk en wat hij hoopt dat lezers uit het boek meenemen: een diepere waardering voor de Koerdische cultuur, geschiedenis en de universele waarden die het verhaal overbrengt.

Auteur Shad Raouf overhandigt een exemplaar van zijn boek aan de gouverneur van Slemani, Haval Abubakir.

Daarnaast ontving Shad Raouf de Honors of the Capital City of Culture in Slemani voor de Koerdische vertaling van zijn boek Children of Zagros. Deze prestigieuze erkenning markeert een belangrijke waardering van zijn werk en de culturele betekenis ervan voor de Koerdische gemeenschap. Het is een bewijs van de invloed en impact die zijn werk heeft in de Koerdische literatuur en cultuur.


Wat was je belangrijkste inspiratie voor het schrijven van je boek?
Shad Raouf: “Toen ik meer over de geschiedenis van Koerden wilde weten ging ik ook zoeken naar oude verhalen en mythologie. Ik denk dat in mythologie altijd iets te vinden is over hoe een cultuur denkt of de wereld ziet. En dat is wanneer ik de verhalen van Simurg, Shamaran en Zahhak ontdekte. Deze mythologische figuren waren voor mij interessant, omdat ze heel oud zijn en altijd een rol gespeeld lijken te hebben onder Koerden. Zij waren mijn grootste inspiratiebron omdat ik de potentie zag om de verhalen te moderniseren en er een eigen twist aan te geven. Daarmee is Kinderen van de Zagros een mythologische vertelling die een eigen draai geeft aan oude verhalen. Ook lezers die deze verhalen kennen zullen iets nieuws ontdekken.”

Kun je iets vertellen over de thema’s die je in het boek behandelt?
Shad Raouf: “Er zitten veel thema’s in het boek die relevant zijn voor Koerden, maar ook universele thema’s. Zo speelt eerwraak een rol, de opvolging van kind op ouder, en het ontdekken van de eigen geschiedenis. Maar zijn ook universele thema’s zoals trauma, je eigen weg vinden, liefde, de effecten van oorlog, etc. Het is een boek met meerdere lagen en ik hoop dat lezers het meerdere keren lezen om diepere lagen ook te zien. Tegelijkertijd is het ook een boek dat voor Koerden veel herkenbare dingen heeft en voor niet-Koerden als een nieuwe en soms vreemde wereld kan aanvoelen.”

In Slemani, Koerdisch regio

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek meenemen?
Shad Raouf: “Ik heb geen specifieke doel voor wat mensen uit het boek halen. Ik hoop dat ze het gevoel hebben een prachtige reis achter de rug te hebben en met de prinses meegegroeid zijn. Ik ben van mening dat een auteur na het schrijven net als een van de andere, hopelijk, vele lezers wordt. Daarom ben ik vooral benieuwd naar wat voor dingen mensen uit het verhaal halen die ik zelf nog niet gezien. Wat ik wel kan zeggen is dat het een symbolisch boek is en een boek met veel open stukken om de lezer aan te sporen na het lezen op ontdekkingstocht te gaan of er zelf over na te denken.”

Hoe speelt de Koerdische cultuur of identiteit een rol in je werk?
Shad Raouf: “De Koerdische cultuur is van immens belang in mijn werk. Ik ben begonnen met schrijven juist omdat ik die cultuur en identiteit in al zijn facetten wilde vangen. Maar daarnaast speelt ook het landschap van Koerdistan een belangrijke rol, omdat geografie ook een belangrijke rol speelt in onze identiteit. Daarom zul je tal van namen van bergen en locaties vinden in het boek. Het was heel belangrijk om alle namen ook in het Koerdisch te plaatsen. Dit is een van de manieren waarop dit boek voor Koerden een extra laag krijgt, en voor anderen het als nieuw aan voelt. Alle namen zijn met zorg gekozen en hebben betekenis.”

Shad Raouf praat over zijn boek

Ken jij iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten! We zijn altijd op zoek naar interessante mensen om te interviewen. Stuur je tip naar redactie@koerdistanvandaag.nl