Politiek

DEM Partij Protesteert bij Ministerie van Binnenlandse Zaken

De Democratische Partij (DEM Partij) heeft vandaag voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Ankara een protest gehouden tegen de benoeming van door de regering aangestelde bureaucraten bij gemeentebesturen die door de DEM Partij worden geleid.

Tijdens het protest sprak DEM Partij-fractievoorzitter Gülistan Kılıç Koçyiğit de aanwezigen toe. Zij bekritiseerde de regering en verklaarde: “Nu de AKP inziet dat het zijn machtspositie dreigt te verliezen, grijpen ze opnieuw in tegen de volkswil.” Ze verwees hiermee naar wat zij omschreef als herhaalde aanvallen op de democratische processen door de AKP-regering sinds 2016.

Aanval op de volkswil

Gülistan Kılıç Koçyiğit, vergezeld door mede-fractievoorzitter Sezai Temelli en verschillende parlementariërs, stelde dat de overheid sinds 2016 “de volkswil structureel ondermijnt.” Volgens Koçyiğit blijft de regering profiteren van de noodtoestand die werd uitgeroepen na de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 en gebruikt ze deze om democratische vrijheden te beperken. “Elke dag wordt de democratie verder ingeperkt, worden verkiezingsresultaten genegeerd en wordt de volkswil onderdrukt,” aldus Koçyiğit.

Ze wees erop dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart een meerderheid van de bevolking haar afkeuring voor de AKP-regering had laten blijken. “Meer dan 70 procent van de bevolking, ook in grote steden, stemde tegen het AKP-bestuur in lokale overheden,” zei Koçyiğit. “Maar in plaats van deze boodschap te respecteren, blijft de regering proberen de macht te behouden door de volkswil te ondermijnen.”

Oproep tot samenwerking voor democratie

Koçyiğit riep het publiek op zich uit te spreken tegen de benoeming van staatsaangestelde bureaucraten, die volgens haar de democratie in Turkije verder onder druk zet. Ze benadrukte dat de recente benoeming van een staatsaangestelde bureaucraat bij de gemeente Esenyurt, die onder leiding staat van de CHP, een signaal is dat de regering zich steeds verder afzet tegen de volkswil. “Dit is een aanval op het recht van elke burger om te kiezen en gekozen te worden,” zei Koçyiğit. “We moeten nu zij aan zij staan en gezamenlijk de democratie verdedigen.”

Na Koçyiğit sprak Sezai Temelli, die stelde dat Turkije momenteel een strijd voert tussen verkozen bestuurders en door de regering aangestelde bureaucraten. Hij benadrukte dat degenen die in een rechtsstaat en in vrede willen leven, de benoemingen van staatsaangestelde bureaucraten moeten afwijzen. Temelli riep arbeiders, vrouwen en alle burgers die lijden onder het huidige systeem op om samen te strijden voor democratie en rechtvaardigheid.