Koerdistan

Ahmet Türk reageert op uitspraken Erdoğan: “Drie termijnen van onderdrukking van de Koerdische wil”

Ahmet Türk, voormalig burgemeester van Mardin en prominent Koerdisch politicus, heeft fel gereageerd op recente uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Türk, die voor de derde keer uit zijn ambt is gezet en vervangen door een door de regering aangestelde staats bureaucraten, verwerpt Erdoğan’s bewering dat Koerdische burgemeesters “onbekende types” zouden zijn die geen legitieme vertegenwoordigers van hun gemeenschappen zijn.

Op zijn sociale media schreef Türk: “In onze gemeenten zijn er nooit ‘onbekende types’ geweest en zullen die er ook nooit zijn. Het is juist de Turkse regering die nu al drie termijnen lang de democratische wil van het Koerdische volk onderdrukt.” Türk, die zich al vijftig jaar inzet voor vreedzaam politiek activisme, bestempelde de uitspraken van Erdoğan als “beschamend en een teken van zwakte tegenover hen die zich inzetten voor de Koerdische gemeenschap.”

De recente uitspraken van Erdoğan volgen op een nieuwe golf van ingrepen door de Turkse staat. Vorige week werden meerdere gemeenten onder leiding van de Democratische Partij (Dem Parti), waaronder Mardin, Batman en Halfeti, onder curatele gesteld en kregen zij door de regering aangestelde bureaucraten toegewezen. Binnen de Koerdische gemeenschap worden deze aanstellingen gezien als een bewuste strategie om de politieke autonomie en stem van de Koerden in het zuidoosten van Turkije te onderdrukken.

President Erdoğan rechtvaardigde de maatregelen door te stellen dat deze gemeenten “de terroristische organisaties dienen,” wat volgens hem ingrijpen noodzakelijk maakt voor de nationale stabiliteit. Ahmet Türk en andere Koerdische leiders verwerpen deze beschuldiging als een aanval op de Koerdische bevolking, die volgens hen bedoeld is om democratische rechten en vrijheden verder in te perken en hun politieke invloed te verminderen.

Ahmet Türk benadrukt dat “deze voortdurende ingrepen van de Turkse regering een directe aanval zijn op de Koerdische gemeenschap en hun democratische recht om zelf hun vertegenwoordigers te kiezen. Door onze gemeenten steeds opnieuw onder toezicht te stellen, probeert de regering de Koerdische identiteit en wil volledig te onderdrukken.”

Koerdische leiders roepen ondertussen de internationale gemeenschap op om zich uit te spreken tegen deze onderdrukkende praktijken. Mensenrechtenorganisaties en Koerdische activisten benadrukken dat de aanhoudende repressie van de Koerdische bevolking een fundamentele schending is van democratische principes en pleiten voor solidariteit en steun om de rechten van de Koerdische bevolking in Turkije te beschermen.