Kirkukse Gouverneur en Koerdische Boeren Overleggen over Wettelijke Rechten na Landbouwverbod door Iraakse Leger
Kirkuk – Koerdische boeren uit het Sargaran-gebied en omliggende dorpen worden wederom geconfronteerd met een verbod op toegang tot hun landbouwgronden, opgelegd door het Iraakse leger. Deze blokkade door de 8e Divisie van het Kirkuk Operatiecommando heeft geleid tot een dringende bijeenkomst met gouverneur Rebwar Taha van Kirkuk om een juridische oplossing te zoeken voor het geschil over landrechten.
Mohammed Amin, vertegenwoordiger van de boeren in Sargaran, verklaarde aan Kurdistan24 dat de militaire eenheid hen belet hun eigen gronden te betreden, onder het voorwendsel van betwiste eigendomsclaims.
Amin meldde dat de boeren momenteel in gesprek zijn met gouverneur Taha in het kantoor van de gouverneur van Kirkuk om deze situatie op te lossen. Hij kondigde verder aan dat zij op dinsdag 12 november 2024 naar Bagdad zullen reizen voor een zitting van de Federale Rechtbank over hun zaak.
Tijdens een persconferentie na de bijeenkomst bevestigde gouverneur Taha dat hij had vergaderd met vertegenwoordigers van vier dorpen in het Sargaran-gebied en de commandant van de 8e Divisie. “Wij willen dit probleem oplossen volgens de wet,” benadrukte Taha. “Het is duidelijk dat de wet de positie van de boeren ondersteunt – het is enkel de uitvoering die nog moet worden aangepakt.”
Gouverneur Taha kondigde aan dat er in de komende dagen een vervolgvergadering zal plaatsvinden, waarbij onder andere de Operatiecommandant, de Commandant van de 8e Divisie, de Directeur Landbouw van Kirkuk, de Directeur Landbouw van Sargaran en vertegenwoordigers van beide partijen aanwezig zullen zijn.
“Als hoofd van de Landbouwcommissie van Kirkuk zal de uiteindelijke beslissing bij mij liggen,” voegde Taha toe.
Het geschil draait om een juridische poging van de boeren om decreten 949 en 824 uit de Baath-periode te herzien, die destijds het eigendom van gronden in de regio drastisch veranderden. Deze decreten, ingevoerd onder het Arabiseringsbeleid van het Baath-regime, leidden tot de onteigening van Koerdische boeren en herverdeling van hun land.
Ondanks de val van het Baath-regime in 2003 blijven veel van deze historische eigendomskwesties onopgelost, wat een obstakel vormt voor landbouwontwikkeling en de onderlinge verhoudingen in het gebied.
De huidige situatie weerspiegelt de bredere uitdaging om historische onrechtvaardigheden te herstellen zonder de stabiliteit in de betwiste gebieden van Irak in gevaar te brengen.