Koerdistan

Iran Verhoogt Straffen tegen Koerdische Activisten: Doodvonnis voor Varisheh Moradi

Redactie Koerdistan Vandaag — Varisheh Moradi, een vooraanstaande Koerdische politieke activiste, vrouwenrechtenactiviste en lid van de Partij voor een vrij leven in Koerdistan (PJAK), is ter dood veroordeeld door het Iraanse rechtssysteem. Het Revolutionaire Hof van Teheran, onder leiding van rechter Abolqasem Salavati, legde de straf op vanwege beschuldigingen van “gewapende opstand” vanwege haar vermeende betrokkenheid bij de Vrijheids- en Democratische Partij van Koerdistan (PJAK). Haar juridische team ontving zondag officiële melding van het doodvonnis.

Het vonnis volgt op maanden van vermeende mishandeling en ontzegging van juridisch bijstand. Moradi’s advocaten mochten bij geen enkele zitting haar dossier inzien, ook niet bij de laatste zitting op 6 oktober 2024, waar Moradi zelf geen verdediging mocht voeren.

Uit protest tegen de doodvonnissen van de Islamitische Republiek begon Moradi op 10 oktober een hongerstaking, die samenviel met de Internationale Dag tegen de Doodstraf. Deze hongerstaking hield ze 20 dagen vol. Haar vonnis komt ook te midden van extra juridische druk; onlangs kreeg ze in een aparte zaak, behandeld door het Qods Juridische Complex in Teheran, nog een extra gevangenisstraf van zes maanden opgelegd.

Moradi’s gevangenschap werd gekenmerkt door zware fysieke en psychische mishandeling. Na vijf maanden in eenzame opsluiting onder toezicht van het Ministerie van Inlichtingen, werd Moradi eind december 2023 overgeplaatst naar de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis. Eerder, in augustus, werd ze met geweld vastgehouden na haar ontvoering door de Iraanse veiligheidsdiensten. Rapporten geven aan dat ze zwaar werd geslagen, medische zorg werd geweigerd en werd gemarteld, wat leidde tot bloed braken en bewustzijnsverlies tijdens haar verblijf in het Inlichtingenbureau van Sanandaj.

Dit bericht is afkomstig van de Hengaw-organisatie voor Mensenrechten, die haar zaak heeft gedocumenteerd en oproept tot aandacht voor de behandeling van politieke gevangenen in Iran, met name Koerdische activisten en vrouwenrechtenactivisten. Moradi’s veroordeling voegt zich bij een toenemend aantal doodstraffen die door de Iraanse rechterlijke macht aan activisten worden opgelegd, wat internationale aandacht en oproepen tot onmiddellijke interventie versterkt.

Bron: Hengaw